2019 yılı Radyo ekipmanı Şirket ve Ürün Denetimi

Türkiye’de Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu tarafından denetlenen Radyo ekipmanı için 2019 verilerini açıkladı. Bu açıklamada kurumun market gözetimi stratejisi ve yürütülen faaliyetlere geniş bir şekilde yer verildi. RED henüz Türkiye’de yürürlükte olmamasından kaynaklı Türkiye’nin Avrupa Birliği ile 1/95 sayılı Gümrük Anlaşmasına dayanarak R & TTE (Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları) uyumlu cihazlar RED kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak, Komisyon tarafından RED ile uyumlu taslak Radyo Teçhizatı Yönetmeliğinin nihai onayı, Türkiye Tüzüğü Resmî Gazete’de yayınlamayı planladıkları açıklamıştır. Düzenleme Kurulu (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK)), Kurul Kararı ile uyumlu olmayan ürünler için idari para cezası uyguladı. Cezaların toplam tutarı 2,5 milyon TL‘dir. 2019 yılında akıllı telefonlar, radyo iletişim ve kablosuz erişim cihazlarının yanı sıra giyilebilir cihazlar, Drone, TV/radyo verici cihazların denetimleri yapıldığı belirtilmiştir.
Piyasa gözetimi prosedürleri ve stratejisi:
Market gözetimi stratejisi, radyo ve telekomünikasyon terminal ekipmanları alanında tüketicilere yüksek düzeyde koruma sağlayan piyasa gözetimi faaliyetlerinin uygulanmasıdır. Bu amaçla temel hedefler ilgili mevzuatları güncel tutmak, etkin bir organizasyon yapısı oluşturmak, Kurumun piyasadaki kontrolünün denetçiler tarafından düzenli bir şekilde yürütülmesi, piyasadaki ürünlerin izlenmesi ve ürünlerin yerleştirilmesinin sağlanmasıdır. Pazar, teknik düzenlemelere uymakta, tüketicilerin farkındalığını arttırmakta ve ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaktadır.
Teftişler hangi aralıklar ile gerçekleşmektedir?
Teftişler yıl boyunca düzenli olarak, özellikle Kurum tarafından hazırlanan haftalık, aylık ve yıllık teftiş programı ile ürünlerle ilgili rapor ve şikayetler üzerine yapılmaktadır. Yıllık programdaki ürünler, önceki risk değerlendirmelerinin sonuçları dikkate alınarak belirlenir. Önceki planlama denemin yürütülen faaliyet raporu incelendiğinde Kuruma gelen şikayetlerin öneminin çok olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda Kurum’un faaliyet raporun da ‘’Düzenli denetimlere ek olarak, şikayetler üzerine denetimler yürütülmektedir’’ ibaresi dikkat çekmektedir.
Önceki planlama döneminde yürütülen faaliyetlerin amacı; en iyi uygulamaları uygulamak, sektörde uygunluk oranını artırmak ve rekabeti oluşturmak olarak hedeflenmektedir. Bu bağlamda, Cep telefonları, akıllı saatler, İnsansız Hava Aracı-İHA (Dronlar), DECT, Radyo iletişim sistemi ve cihazı, kablolu telefonlar, kablosuz erişim ekipmanları, bebek telefonları, navigasyon ekipmanları, FM vericisi, telemetri, GPS denetiminin yapılması amaçlanmaktadır. Ülke çapında ekipman ve radar cihazları, tablet PC’ler, kara radyo sistemi ekipmanları, tekrarlayıcılar, IP telefonlar, piller, giyilebilir cihazlar ve amatör radyo cihazları; ürünlerine yıl boyunca denetlendiği belirtilmiştir.
Bilgi Teknolojisi Kurumu 2019’daki denetimler hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir. Bu verilerin 2018 verilerine bakılarak kıyaslandığın da bir artık olduğu gözlemlenmektedir. 2019 yılın boyunca yapılan denetlemelerin ardından;
- 658 şirket,
- 346 marka,
- 1897 model,
Toplam 3240 muayene gerçekleştirildi belirtilmiştir. Market gözetimi faaliyetleri için Kurum tarafından 55 farklı ürün grubu seçilmiştir. EMC, RF, LVD ve SAR testleri için alınan örnek sayısı R & TTED’e göre 1700 olduğu belirtilmiştir.
Peki bundan sonra ne olacak?
Denetlemelerin daha da sıkılaşacağı 27 Şubat 2019 tarihinde yapılan son toplantısında, “Piyasa Gözetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu”, Türkiye’de piyasa gözetim sistemindeki değişen ve gelişen koşullara ayak uydurmak için 2019-2021 yılları için “Türkiye’nin Ulusal Pazar Gözetim Stratejisi” ni kabul etmiştir.
İlerleyen yıllarda gerçekleştirilecek 4 stratejik hedefi listelemektedir. Bu hedefler:
1. İdari altyapının güçlendirilmesi
2. Teftişlerin etkinliğinin artırılması
3. Sonuç odaklı ve caydırıcı önlemlerin etkili bir şekilde uygulanması
4. Ürün güvenliği bilincinin artırılması
Sonuç olarak
Firmaların üretiminde bulundukları ürünler için sürecin en başında gerekli önlemleri alması gerektiği açıkça ortadır. Önemler olarak üretimin ve tasarımın da ürüne ait testlerin geçekleşmesi olarak belirtilebilir. Bu denetlemeler den başarılı çıkabilmek için ürünün doğru standartlar belirlenerek testlerinin gerçekleşmesi önemlidir. Ürünün CE onayı sürecinde Test ve ölçümlerin yapılması ve teknik dosyanın hazırlanması gerekmektedir. Belgelendirme sürecinin doğru tamamlanmasını istiyorsanız bizim ile iletişime geçebilirsiniz.