Bir Radyo Ekipmanının Hikayesi
RFID Kart Okuyucu
Bir Radyo Ekipmanının Hikayesi olarak piyasada sayıları gittikçe artan RFID Kart Okuyucuyu seçtik.
Ürünün belgelendirme sürecin de en önemli adımlardan biri ürünün hangi standartlar dahilinde testlerinin gerçekleştirilmesidir. Burda önemli olan ürünün üzerinde bulundurduğu modüllerin önemidir. Genel olarak bir radyo ekipmanı ne gibi testlerden geçiceğini size yazımızda bahsetmeyi planlıyoruz. Tecrübelerimizi size faydalı olacağını umduğumuz yazımız da bulabilirsiniz.
Standart Belirleme Süreci Nelerdir?
Ülkemiz de Radyo ekipmanları yeni Radio Equipment Directive ile belirlenen standartlar ile testleri gerçekleştirilmektedir. Tabi bu standartlar da bir kuruluş tarafından saha da oluşabilecek etkenlere karşı ürünün güvenilir ve sağlıklı bir şekilde çalışması için hazırlanmıştır. Radyo ekipmanlarının standartlarını ETSI tarafından hazırlanmaktadır. Bu standartlar diğer Avrupa standartları gibi ücret karşılığın değil, resmî internet sitesinden ücretsiz olarak okunabilmektedir. Bir ürünün test edilme amacı, ürünü kalitesini belirlemekle birlikte bir belgelendirme süreci içinde geçerlidir. Ürünlerin üzerinde CE, FCC gibi bağlı oldukları ülkelerin pazarında satışının gerçekleşmesi için gerekli işaretlemeler gerekmektedir. Bu işaretlemeleri ürünün taşıya bilmesi için de ürüne özel belirlenen standartlar dan başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Bir ürünün örneğin CE işaretlemesi için EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) ve LVD (Alçak Gerilim Direktifi) test ve ölçümlerinden de geçmesi gerekmektedir. Standart belirleme sürecini size bir kaç bölüm olarak bahsedeceğiz. Yeni Radyo Ekipmanları direktifi (2014/53/EU) ile ürünlerin Elektromanyetik uyumluluğu RED’in içersinde bulunan standartlar ile sağlanmaktadır.
RED Standart Belirleme
RFID Kart okuyucu da Radyo ekipmanları kapsamında değerlendirilmektedir. Üzerinde bulunduğu kart okucuyu modülü ile çalışmaktadır. ETSI’nın RED için belirlediği ana standart EN 301 489-1’dir. Bu standart bağlı olduğu standartların ilk başında gelmektedir. Ürününüz de Wi-Fi modülü de olabilir burda kullanılacak olan standart EN 301 489-1 ve EN 301 489-17 olacaktır. Örnektede fark ettiğiniz gibi ürünün üzerinde kullandığı modülün bir standartı var ve bu standart EN 301 489-1 ile bağlantılı şekilde testleri gerçekleştirilmektedir. Kart okuyucu bir ürüne Wi-Fi standartı ile test edilip belgelendirme yapılacak olursa bu belgelerin hiç bir geçerliliği bulunmamaktadır.
RFID kart okuyucu içinde standart belirleme süreci aynı şekilde ilerlemektedir; EN 301 489-1 standartına bağlı olarak RFID Kart okuyucular için EN 301 489-3 standarttı uygulanmaktadır. Bu standartlarda ürünün Emisyon (Emission) ve Bağışıklığı (Immunity) kontrol edilmektedir. Laboratuvar hizmetlerimizin hazırladığı EMC testi başlığı altında uygulanan testleri bazılarını görebilirsiniz. Ana standart da belirtilen Emisyon ve Bağışıklık test ve ölçüm standartlarını da aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz. Bu test ve ölçümlerin hangilerinin uygulanıp uygulanmayacağına RFID kart okuyucunun standartından belirlenmektedir.
Emission Testleri Bağışıklık Testleri
Kart Okuyucunun Üzerinde Kullanılan Modülün Önemi
Tabi haberleşme protokolü ile çalışan Radyo Ekipmanlarının bu bağlantı üzerinde doğru ve güçlü çalışıp çalışmadığı da test edilmektedir. Bu testleri eğer tasarım aşamasında okuyucu kartı, üretici firmadan temin ediyor iseniz bunun RF testlerinden geçmiş olduğu ve bu belgeleri yetkili biri tarafından incelenmesinde fayda vardır. Bunun altını neden çizmek istiyoruz çünkü Türkiye yeni RED’e yeni yeni geçiş sürecinde olduğu için bağlı olduğu standartları tam anlamıyla gerçekleştirememektedir. Modülün çalışma frekansına göre farklı RF standartları bulunmaktadır.
Modül onayları normal CE işaretleme sürecinde yapılan testlerden farklı olduğu için test ekipmanlarının maliyetleri oldukça yüksektir. RadComTest olarak farklı frekanslarda çalışan onaysız modüller için Türkiye dışındaki çözüm ortakları ile çalışmaktadır. Burada ki amaç üretici firmayı süreci tamamlayacak en kısa ve ucuz yolun göstericisi olmaktır. Tabi ilerleyen süreç de hem firmamız ve Türkiye olarak bu standartlardaki yetkinlik oranı artacağı kanısındayız. Modül standartları çalışma frekansı ve kart güçü gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Örnek bir frekans ve çalışma geriliminde ki Radyo Frekansı Tanımlama 2 W’a kadar güç seviyelerine sahip 865 MHz ila 868 MHz bandında ve 4 W’a kadar güç seviyelerine sahip 915 MHz ila 921 MHz bandında çalışan ekipmanlara EN 301 208 Uyumlaştırılmış Standart uygulanması gerekmektedir. Belgelendirme sürecince Modülün üretici tarafından onaylanmış olması durumunda testleri tekrar edilmesi gerekmemektedir.
RFID Kart Okuyucunun Güvenirlik Testi
Yeni RED’e göre direktif içersinde belirtilen standartlarda gereğince ayrı bir güvenirlik standartı belirlenmemiştir. Bu bağlamda diğer ürün grupları gibi Radyo ekipmanlarının güvenirlik standartı bulunmamaktadır. Ancak kart okuma işlemi bir bilgi teknolojisi olarak değerlendirildiği için Safety testleri EN 60950-1 standartı Safety adı altında değerlendirilecek ürünün güvenirlik testleri yapılmaktadır. Bu standart da yeni yıl ile birlikte sürecini tamamlamış olacaktır. Yeni güvenirlik standartı olan EN 62368-1 standartı uyunmaya geçilecektir.
Sonuç Olarak;
Bir Radyo Ekipmanının genel anlamda standart ve test sürecinde neler yapıldığına değinmeye çalıştık. Tabi bu süreç ürün özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Eğer üründe portlar bulunduğun da farklı test süreçleri de dahil edilebilmektedir. Eğer RFID kart okuyucu gibi üzerinde modülün olduğu bir ürünün tasarımında bulunuyorsanız gerekli adımların doğru atılması sürecinde sizlere Radcomtest Laboratuvar Hizmetleri ile yardımcı olabiliriz. ilk etap da gerekli olan ürünün çalışma frekansı ve çalışma gerilimidir. Soru ve taleplerinizi info@radcomtest.com adresine iletebilirsiniz.