EMC Burst Testi
EMC Burst Testi amacı olarak elektrikli ve elektronik cihazların, küçük endüktif yüklerin ya da kontrol düzenlerinin anahtarlanması sonucu oluşan kısa süreli geçişlere (Burst) karşı bağışıklık doğrulamasıdır. Test EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) direktifine bağlı standartı EN 61000-4-4’dür. Yazımız da sizlere Burst Testi’nin nasıl yapıldığı hakkında bilgi paylaşmaktayız. Burst Testi standartlarda Electrical Fast Transient olarak belirtilmektedir.
Testin uygulanışı
Elektriksel hızlı geçici/patlama Bağışıklık testi, besleme, sinyal, kontrol ve topraklama bağlantı noktalarında elektrikli hızlı geçici / patlamalara maruz kaldığında ürünün performansını değerlendirmek için ortak ve tekrarlanabilir bir temel oluşturur.
Tüm ekipman testleri, monte edilen kasaya mümkün olduğunca yakın bir konfigürasyonda yapılmalıdır. Test edilecek ITE veya A/V ekipmanı Zemin Referans Düzlemine yerleştirilir. Bu tablo, açık devre koşulundaki voltajın genliğinin ve ürüne enjekte edilen impulsların tekrarlama oranının ayrıntılarını verir. Test seviyesi, ilgili standardın Ek B’sinde belirtilen en gerçekçi kurulum ve çevre koşullarına göre seçilir.
Genel olarak standart da belirtilen Test gerişimi; 2 KV’dır. Test süreci boyunca test altında ki ekipmana 60 sn boyunca uygulanan polarize pozitif ve negatiftir.
ITE ve A/V ekipmanlarında, gerçek tehditleri simüle etmek için test seviyesi 2’dir (1kV ve 5kHz). (GRP), deney tesisinde 0,1 m yüksekliğinde bir yalıtım desteğine sahiptir. CTP’nin minimum alanı 1m x 1m olmalıdır. Test jeneratörü ve kuplaj ağları doğrudan CTP’ye yerleştirilmelidir. Ürün ve kuplaj kelepçesi, minimum 0.5 m uzunluğunda iletken malzemelerden farklı olacaktır. Üreticinin belirttiği kılavuzdan ürünle fazladan zemin teması olmamalıdır. Ürünün muhafazaları arasındaki kablolar işlenecektir; üreticinin belirttiği kablo türleri ve konektörleri kullanılacaktır.
Test edilecek portlar:
- AC Besleme
- DC Besleme
- İşaret Hatları (Sinyal kabloları)
Testin uygulandığı portların kabloları 0,5 m uzunluğunda olmalıdır. 0,5 m’yi aşan kablo demetlenmelidir. Test kablosu diğer test edilmemiş portların ürün kablolarından ayrı olarak yerleştirilmelidir. Tüm kablolar yalıtım desteğine yerleştirilmelidir.

Burst Testinin Performansı
Elektromanyetik Uyumluluk Test ve Ölçümlerine bağlı olarak gerçekleştirilen Bağışıklık Testlerinin değerlendirilmesi performansı kriterlerine bağlıdır. Performans kriterleri üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar Class A, Class B ve Class C’dir. Bir başka bağılıklık testi olan Elektrostatik deşarj testinde performans kriteri olarak Class B olarak belirlenmektedir. Burst Testinde ise performans kriteri Class A olarak istenmektedir. Peki Class A ne anlama gelmektedir. Class A test altında ki ekipmana 60 sn boyunca farklı polarizasyon da uygulanan gerilimden sonra ürün de herhangi bir performans kaybının olmaması istenmektedir. Performans değerlendirmesinden önce ürünün belirtilen çalışma şekli belirtilmelidir. Bu çalışma şekline göre test esnasında gözlem yapılarak herhangi bir değişiklik olup olmadı gözlemlenmektedir. Yapılan gözlem sonucuna göre kriter belirlenip test sonucu ortaya çıkmaktadır.
EMC Burst Testi
Sizinde üretiminde veya tasarımında bulunduğunuz ürünlerin CE belgelendirme sürecinde Elektromanyetik uyumluluk testleri için bizim ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. Ürünlerin CE belgelendirmesi için detaylı bilgiyi Belgelendirme Hizmetleri sayfasından bakabilirsiniz. Ürünlerin EMC Direktifine bağlı uyulması gerekenleri Direktifin Resmi internet sayfasından inceleyebilirsiniz.