EMC Test Laboratuvarı
CE belgelendirme, FCC sertifikası gibi ürünlerin belgelendirme sürecinde bir takım güvenirlik testi , EMC (Elektromanyetik uyumluluk) testi ve ölçümlendirmelerin yapılması gerekmektedir. EMC testlerinin yapıldığı yerlere de EMC Test Laboratuvarı olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak bir laboratuvar nedir diye soracak olur isek;
Laboratuvar, bilimsel araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü bir şekilde yapılabilmesine ve yapılan bu bilimsel araştırmaların, deneylerin, kontrollü ölçümlerin geliştirilmesine olanak veren tesistir.
Sizlere blog yazımızda EMC Test Laboratuvarın da nelerin olduğu, EMC test laboratuvarını sizlere karşılaşacağınız durum ve cihazlar hakkında bilgi vermek istiyoruz. EMC Test mühendisi veya EMC teknisyeni pozisyonlarına adaylar için genel bilgiyi kapsamaktadır.
EMC test laboratuvarında ilk izlenim
Giriş kapısının üzerinde bir Laboratuvar yazısı gönünce içeride büyük yarı yansımalı oda (SAC) olacağını veya normal zihnimize gelen laboratuvar kavramındaki ilk görsel ile karşılaşılmıyor. Genel olarak emc test laboratuvarı iki bölümden oluşmaktadır. Bölümler uygulanan test ve ölçümün adılarına göre Emission (Yayılım) ve Immunity (Bağışıklık) ayrılmaktadır. Laboratuvar içerisinde karmaşıklığa yol açmaması açısından bölümler de uygulanmakta olan testler bir arada bulunmaktadır.
Laboratuvara ilk girildiğinde kişinin dikkatini çekecek EMC testi bölümlerinden biri olan Emisyon test odası olan yarı yansımalı test odası olacaktır. Standart gereğince kurulumu yapılan bu oda 10 metre yüksekliğinde olmalıdır. Bu bağlamda laboratuvara dikkat çekici bir durumu vardır. Oda içerisinde farklı frekanslardaki yansımayı engellemek adına Absorberlar bulunmaktadır. Keza oda içerisine girildiğine bizleri karşılayan, üründen yayılan manyetik dalgaların ölçümlendirilmesini sağlayan BiLog anten de dikkat çekicidir.

EMC Laboratuvarında Hangi Testler Uygulanır?
Elektromanyetik uyumluluk testi ürünlerin CE belgelendirme veyat da istenilen sertifikasyonlar için gerekli bir testtir. Belgelendirmedeki temel amaç aynı ortamda çalışan ürünlerin birbirleri ile etkileşime girmeden performans kabına yol açmayacak şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu temel prensip göz önünde bulundurularak direktiflere bağlı standartlar meydana gelmektedir. Standartlar ürünün çalışma ortamına göre farklılıklar göstermektedir.
EMC test laboratuvarında yapılabilen EMC testlerin bazılarını sizin ile paylaşıyoruz. Belgelendirme sürecinde bu standartlar ürünlere göre farklı EMC standarttı uygulanabilir.
- EN 55011
- EN 55014-1
- EN 55014-2
- EN 55032
- EN 55035
- EN 55024
- EN 61000-4-2
- EN 61000-4-3
- EN 61000-4-4
- EN 61000-4-5
- EN 61000-4-6
- EN 61000-4-11
- EN 61000-4-13
- EN 61000-6-1
- EN 61000-6-2
- EN 61000-6-3
- EN 61000-6-4
- EN 61326-1
- EN 61547
Standart ile testlerin belirlenmesi
Standartlar, bir ürünün direktifine bağlı olarak test altındaki ekipmana uygulanacak olan testin nasıl yapılacağından açıklanmasıdır. Bu açıklama Radiated emission testi için hangi frekans aralığında yapılacağı, ESD testi için kaç KV da darbelerin uygulanması gerektiğinden bahsedilmektedir. EMC laboratuvarıda kurulum aşamasında hangi standart ve kapsamda test ve belgelendirme yapmayı planlıyor ise laboratuvarın kurulumuda bu doğrultuda planlaması gerekmektedir.
EMC laboratuvarlarında, laboratuvarın hizmet etmek istediği işaretleme alanına göre standartlarını belirleyip test ekipmanını bu doğrultuda seçmektedir. Bu bağlamda Türkiye de bulunan EMC laboratuvarlarında farklı test kurulumları gözlemlenebilir. Bir laboratuvar müşterilerine Ev ve Benzeri standartlarında test ve ölçümlendirme hizmeti sunar iken diğer tarafdan bir diğer laboratuvar da Medikal Cihaz Direktifine bağlı testleri uygulamaktadır.
Sizlerde farklı EMC laboratuvar deneyimlerinizi yorumlar kısmına ekleyip görüşlerinizi iletebilirsiniz.