EMC Uyumlu Standartların Kullanımı
EMC Uyumlu Standartlar
Uyumlaştırılmış standartlar, Birlik uyum mevzuatının örneğin EMC Direktifi uygulanması için Komisyon tarafından yapılan bir talebe dayanarak kabul edilen Avrupa standartlarıdır. Bu uyumlaştırılmış standartlar ürünlerin belgelendirme sürecince ürene uygulanmaktadır.
Referansı EMC Direktifi altında OJEU’da (Official Journal of the European Union) listelenmekte olan geçerli uyumlu standartlara uygunluk, EMCD’nin ilgili temel gereksinimlerine uygunluk varsayımı belirtmektedir. OJEU’da yayınlanan uyumlaştırılmış standartların listesi düzenli olarak güncellenmektedir.
Her uyumlaştırılmış standart, EMC Direktifi ile alakalı temel gerekliliklerine uygunluk varsayımının nasıl elde edileceğine dair bilgiler içermektedir. Bu bilgiler standart içersinide uygulancak test ve ölçümleri açıklamaktadır.
EMCD, her bir ürün için piyasaya sürülme anını ifade etmektedir. Bu, aparatlar için
sürekli olarak uzun süre üretildiğinde, uygulanabilir standartlar zaman içinde değişebilmektedir. Genel olarak 5 ila 7 yıl içerisin de standartların güncellendiğini gözlemleyebiliriz. Bu durumda, yürürlükteki standartların referansı ve Uygunluk Varsayımının sona erme tarihi ile ilgili açıklanan hükümler önemle dikkate alınmalıdır. Yerini alan standardın sona erme tarihi, uygunluk varsayımından yararlanmak için imalatçı seçiminde eski veya yeni uyumlu standartların kullanılabileceği bir geçiş süresi sağlamaktadır. Bu geçiş süresinde üreticiler ürünlerini yeni uyumlaştırılmış standart çevresinde tekrardan değerlendirmelidir.
Üreticinin adımları neler olmalıdır?
Üretici Uygunluk Varsayımından yararlanmaya devam etmek istiyorsa ve cihaz henüz AB pazarına yerleştirilmemişse, cihazın daha sonra uyumlu hale getirilmiş standarda uyması gerekir ve yeni bir AB Uygunluk Beyanı buna referans (genellikle aynı referans numarasına sahip daha sonraki bir sürüm/sürümdür). Bu, üreticinin daha sonraki uyumlaştırılmış standarda bir EMC değerlendirmesi yapmasını gerektirir ve bazı değerlendirmeler için yeniden testler yapmanın gerekli olduğunu düşünebilir.
Bununla birlikte, imalatçının “eski” baskıyı (uyumlaştırılması durdurulan) ve gerekirse diğer teknik çözümleri kullanmaya devam ederek temel gereksinimleri karşılamaya devam etmek istemesi olabilir. Uyumlaştırılmış standartlar isteğe bağlı olduğundan, bu elbette kabul edilebilir bir çözümdür, ancak bu, sonraki baskının uygulanmasının uygun olacağı varsayımını vermez. Bu durumda imalatçı, ürünlerinin seçtiği araçlarla temel gerekliliklere uygun olduğunu gösterme yükümlülüğüne sahiptir.
Daha öncesinden onaylı olan ancak üretimde olup piyasaya sürülmesi ve uygulanacağı durumlarda, mevcut bir ürünün eksiksiz bir EMC yeniden değerlendirmesinin gerekli olduğu anlamına gelmez. Değerlendirme, ilgili cihazı doğrudan etkileyen değişikliklerle sınırlandırılabilir. Örneğin, değişiklik yalnızca kapsamdaki küçük bir aralık veya belirli bir madde ile ilgili olabilir. Bu bağlamda ürün içinde belirtlilen standartı kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine gerek duyulmamaktadır.
EMC Standartları hangi kuruluş tarafından hazırlanmaktadır?
EMCD kapsamındaki uyumlaştırılmış standartlar, Standardizasyon Yönetmeliğinde tanınan üç Avrupa Standardizasyon Örgütü (ESO) tarafından hazırlanır ve kabul edilir:
- European Committee for Standardization (CEN)
- European Committee for Electro technical Standardization (CENELEC)
- European Telecommunications Standards Institute (ETSI)

Uyumlaştırılmış standartlarla ilgili genel bilgi Laboratuvar Hizmetleri sayfasında bulunan EMC Testi ile ayrıntılı bilgi web sitemizde mevcuttur. Üretiminde bulunduğunuz ürünün hangi standartlar ile test edilmesi gerektiğini konusunda bize danışabilirsiniz. Ürüne ait teknik bilgiler ile ürün işaretleme sürecini en doğru adımlar ile tamamlayabiliriz. Taleblerinizi sales@radcomtest.com adresinden bizlere iletebilirsiniz.