Radiated Emission
Radiated Emission Testi
Bu test EMC laboratuvarının en önemli testlerinden biridir. Avrupa ve Türkiye pazarı için CE belgelendirme sürecinin bir parcası olan EMC test ve ölçümlerin en önemli parçasını sizler için bilgi ve deneyimizi yazımızda kaleme aldık. Umarız yazımızdan süreç hakkında biraz da olsa fikir edinebilirsiniz. Keyifli okumalar!
Radiated Emission Testi Hangi kapsamda yapılır?
Radiated Emission testi bir EMC (Elektromanyetik uyumluluk) ölçümüdür. EMC kendi içerisinde 2 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar Emission (yayılım) ve Imunnity (bağışıklık)‘dir. İsminde de anlaşılacağı gibi Radiated Emission testi Emission testleri kapsamına girmektedir. Emisyon testleri ürünün şebekeye yaydığı gürültüye bakıldığı gibi hava yollu yayılımını da test ve ölçülendirilmektedir.

Radiated Emission testi nedir?
Bu test EMC laboratuvarının en önemli testlerinden biridir. CE belgesi alınması sürecinde elektrikle çalışan ekipmana, makineye veya cihazların bir testtir. Ürünün aynı ortamda çalıştığı diğer ürünlerin, çalışma performansını etkilemeyecek düzeyde olması beklenir. Çalışma frekansı 30 MHz’in üstünde olan ürünlere bu testin yapılması zorunludur. Emisyon ölçüler 30 MHz – 1 GHz arasındadır. Cihazın belirtilen frekans arasında yayılımı, elektrik alan cinsinden dBuV/m olara kaydedilir. Radiated Emission testi yarı-refleks oda testleri gerçekleşir. Ürünün bağlı olduğu CISPR’ın belirttiği standartta göre limit değerleri belirlenir. Örneğin bir limit belirleme senaryosuna bakacak olur isek. Elimizde bir motor olduğu var sayalım, Radiated emission testinde motorun Bağlı olduğu standart EN 600034-1’dür. Standartın içeriğinde Radiated emission test limitleri nelerdir diye incelediğimizde bize CISPR 11 yönlendirmektedir. Buradan uygulanacak limit değerleri öğrenilmektedir. Üretiminde veya tarasımında bulunduğunuz ürünün Radiated Emission limit değerlerini öğrenmek istiyorsanız bizim ile irtibata geçebilirsiniz.
Radiated Emission Test Ölçümleri Nasıl Elde Edilir?
Testler ürünün boyutları göz önünde bulundurularak yarı-yansımalı odalarda veya açık alanda testleri gerçekleştirilmektedir.
Yarı-Yansımalı oda ile;
Test ve ölçümlerin yarı yansımalı oda da gerçekleşmesinin sebebi ürünün çalışma esnasında ölçümlerin doğru alına bilmesi için gerekmektedir. Bu odanın içinde elektromanyetik dalgalar engel olacak malzemeler veya belirli değerlerde olan absorbent yani emici malzemeler bulunmaktadır. Böyle sadece ürünün yaratış olduğu manyetik olan ölçümlenmiş olmaktadır. Yarı-Yansıması oda dan kasıt ise odanın dört yani ve tavanı elektromanyetik dalgalara engel alçak malzemeler ile kaplanmasından kaynaklıdır. Standartta göre bu malzemelerin iletken toprak levhasının üstüne de konmaktadır. Yansımasız odaların kurulum özellikleri CISPR16-1-4 standartın da açıklanmıştır.
Yayılan emisyonda, bir alıcı anten kullanılarak üründen yankısız bölmeye yayılan elektromanyetik dalgalar, bir döner tabla kullanılarak ürün 0 °, 90 °, 180 ° ve 270 ° döndürülürken ölçülür. Başlangıçta ürünü dönen bir masaya yerleştirilmektedir. Eğer ürününüzde portlar var ise bunları gerekli kablolar ile sonlandırmaları yapılması gerekmektedir. Bu, kabloların doğru şekilde bağlanması büyük önem taşımaktadır. Çünkü kablonun kötü bir formundan dolayı oluşacak sorundan kaynaklı ölçüm sonucunuz yüksek çıkabilmektedir. Gereksiz zaman ve iş kaybına yol açmamak için test öncesinde bu sonlandırmaların doğru form da olup olmadığını kontrol edilmelidir. Anten yatay konumdayken 1,55 m yüksekliğinde düz. Anten dikey konumdaysa, düz 2.00m yüksekliğindedir. Döner plaka kullanılarak, anten yatay ve dikey konumdayken emisyon bilgisayardan test edilen ürünün dört açısında kaydedilir. EMI alıcısından gelen sinyaller program aracılığı ile grafiklere dönüştürülmektedir. Daha sonra nihai elektrik alan şiddeti ölçümüne devam edebiliriz.
EN 55032 standartlarına göre limit değerlerine göre ölçümleri almış isek hem ürünün bulunduğu döner masanın hem de antenleri kontrol ederek üründen maksimum emisyon almaya çalışıyoruz. Anten yatay pozisyonda 1.00m’den 4.00m’ye kadar değiştirebiliriz. Dikey konumda, antenin yüksekliğini 2.00m’den 4.00m’ye değiştirebiliriz. Sonuçlara göre, cihazın geçip geçmediğine karar verilir. Cihaz ölçüm değerleri belirtilen limit değerlerinin altında olması durumunda test sonucu Test mühendisi tarafından raporlanmaktadır.
Radiated Emission 30 MHz- 1 GHz

Yukarıdaki grafikte bir Radiated Emission testinde belirtilen sınır değerleri ve limiti değerleridir.
Açık Alan Test Sahası ile;
Açık Alan Testi için ölçü sahasında bina, araç, elektrik trafosu, makina gibi nesnelerden uzak olması önemlidir. Teste başlamadan önce ortam değerleri anten tarafından alıyoruz. Böylelikle ürün testinde gürültünün cihazdan mı yoksa atmosferden mi kaynaklandığı gözlemleyebiliyoruz. Yarı-yansımalı odalar anten ile ürünün arasındaki 3 metre ilen test alanında ürün minimum 10 metre olacak şekilde konumlandırılmalıdır.
EMC test laboratuvarı ihtiyaçlarınız ve Radiated Emisyon testleriniz için RadComTest ile iletişeme geçebilirsiniz.