Radyo Ekipmanı için Teknik Dosya
Teknik Dosya Hazırlanması
Elektrikli ürünlerin Avrupa ve Türkiye’de satılabilmesi için gerekli olan CE belgesidir. Belgelendirme ürüne uygulancak direktife bağlı standartların belirttiği testlerin uygulanması akabinde sağlanmaktadır. Teknik Dosya ise bu sürecin son adımı olarak uygulanmaktadır. Cihazların piyasaya sürmeden önce üreticinin Teknik Belgeleri (TD) hazırlamasını gerektirir. Teknik Dosya için özel gereklilikler Radyo Ekipmanları Direktifinde yer almaktadır.
Radyo Ekipmanının hangi testlerden geçtiğini Bir Radyo Ekipmanının Hikayesi Blog yazımızda detaylıca inceleyebilirsiniz. Ancak bu yazımızda sizlere Radyo Ekipmanının belgelendirme sürecinde ki Teknik Dosya gereksinimlerinden bahsedeceğiz.

Teknik Dosya
Teknik belgeler, uygun olan yerlerde, en azından aşağıdaki unsurları içermelidir.
İlk olarak Radyo ekipmanın aşağıdakileri içeren genel bir tanımı olmalıdır. Dış özellikleri, işaretlemeyi ve iç düzeni gösteren fotoğraflar veya resimler eklenmelidir. Temel gereksinimlere uyumu etkileyen yazılım veya ürün yazılımı sürümleri; son olarak da kullanıcı bilgileri ve kurulum talimatları belirtilmelidir.
Teknik Dosya da bulunması gereken diğer önemli belgelerde; bileşenlerin, alt montajların, devrelerin ve diğer ilgili benzer elemanların kavramsal tasarım ve üretim çizimleri ve şemalarının dosyaya eklenmesidir. Dosya içersinde bulunan çizimlerin ve şemaların anlaşılması ve radyo ekipmanının çalışması için gerekli açıklamalar bulunmalıdır.
Referansları kısmen veya tamamen Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanmış ve bu uyumlaştırılmış standartların uygulanmadığı durumlarda, uyumu kabul etmek için benimsenen çözümlerin açıklamaları uygulanan diğer ilgili teknik şartnamelerin bir listesi de dahil olmak üzere, Madde 3’te belirtilen temel gereklilikler. Kısmen uygulanan uyumlaştırılmış standartların olması durumunda, teknik belgeler uygulanan parçaları belirtmelidir. Teknik Dosyanın hazırlanmasından önce firmanın ürün işaretleme sürecinde uygulaması gereken bir takım uygunluk testleri bulunmaktadır. EMC Testi ve LVD Testlerinden başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Test ve ölçümlerin yapılmasının akabinde firma ürüne uygun direktife bağlı olarak uygulanan standartları Uygunluk Beyanı ile açıklaması gerekmektedir. AB uygunluk beyanının bir kopyası da Teknik Dosyanın içersinde bulunması gerekmektedir.
Ek III’teki uygunluk değerlendirme modülünün uygulandığı durumlarda, AB tipi inceleme sertifikasının ve eklerinin ilgili onaylanmış kuruluş tarafından verilen ekinin kopyası dosyada bulunması gerekmektedir. Ürüne Radyo Ekipmanı Direktifine bağlı belirlenen standartlar ile yapılmış test raporları dosya da bulunması gereken en önemli bilgidir.
Madde 10 (2) ‘nin şartlarına uygunluğun ve Madde 10 (10)’ a göre ambalajın üzerine bilgilerin dahil edilip edilmediğinin açıklaması bulunması gerekmektir.
Ürünün Genel Tanımı Nasıl Olmalıdır?
Radyo Ekipmanı Direktifine göre hazırlanması gereken Teknik Dosya da ürünün genel bir tanım olarak belirtilmesi istenmektedir. Bu tanımlamanın içeriğini biraz daha açmak istiyoruz.
1- Dış özellikleri, işaretlemeyi ve iç düzeni gösteren fotoğraflar veya resimler
2- Temel gerekliliklere uyumu etkileyen yazılım veya bellenimin sürümü: üretici bu bilgileri yalnızca yazılımın veya bellenimin radyo ekipmanının uygunluğu üzerinde bir etkisi varsa (farklı bir işletimde çalışmaya izin verecek bir yazılım değişikliği gibi) sağlamak zorundadır. frekans aralığı veya daha yüksek çıkış gücünde). Üretici, gömülü yazılımla birlikte radyo ekipmanının RED ile uyumluluğunu değerlendirme sorumluluğuna sahiptir. Bu tür bir değerlendirme TD’ye uygun şekilde yansıtılacaktır.
3- İmalatçı, RED Madde 10.8’de belirtilen kullanıcı bilgilerini ve kurulum talimatlarını içerecektir.
Sizde üretiminde bulunduğunuz Radyo Ekipmanının Teknik Dosyasının hazırlanmasını istiyorsanız bizim ile irtibata geçebilirsiniz. Bu bağlamda sizlere nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bilgi sağlayabiliriz. RadComTest ile CE Belgesi sürecini ilerletebiliriz. Böylelikle Teknik Dosyanın hazırlanması için gerekli adımları en doğru şekilde atabiliriz.