Uyumlaştırılmış Standartlar
RED’in Harmonised Standards
Üreticinin ürettiği ürünlerinlerinin için gerekli olan belgelendirme ve işaretlemeler gerekmektedir. Bu belgelendirme sürecinde RED (Radyo Ekipmanı Direktifi), EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) ve LVD (Alçak Gerilim Direktifi) testlerine tabi tutulmaktadır. RED tarafında test altındaki ekipmana uyumlaştırılmış standartlar uygulanmaktadır. Yazımızda sizlere RED’e bağlı Uyumlaştırılmış standartlar olarak genel bir bilgi içermektedir.

Uyumlaştırılmış standartların uygulanması isteğe bağlıdır, ancak “uygunluk varsayımı” (referanslar RED altında Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanmışsa) kapsamayı amaçladıkları ilgili temel gerekliliklerle verme avantajına sahiptir. Uyumlaştırılmış standartlar yalnızca temel gereksinimlerle ilgili hususları ele almaktadır. Bir üretici uyumlaştırılmış bir standarda uymamayı ya da sadece kısmen izlemeyi tercih ederse, telsiz ekipmanının diğer yollarla temel gerekliliklere uygun olduğunu kanıtlama ve tam bir teknik gerekçe sağlama yükümlülüğü vardır.
Komisyonun var olan web sitesinde, Radio Ekipmanı Direktifi ile ilgili uyumlaştırılmış standartlara ilişkin başlıklar, uyulması gereken adımlar ve referanslar hakkında bir çok bilgi vermektedir. Ancak tek geçerli liste OJEU (Official Journal of the European Union)’da yayınlanan en son listedir. Bu listede bulunan bilgiler ve tarihler baz alınarak standartların uygulanması belirlenmektedir.
Standartların güncellemesi
Yerine getirilen standardın uygunluk varsayımının sona erme tarihi, standart kuruluş tarafından belirtilen yerine geçen bir standardın geri çekilme tarihi ile karıştırılmamalıdır, ancak normalde bu iki tarih de aynıdır. Böylelikle ürünlere uygulancak olan uygumlaştırılmış standartların belirlenmesin de belirtilen tarihlere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Geniş bant iletim sistemleri 2,4 GHz bandında çalışan veri iletim cihazları; Radyo spektrumuna erişim için Uyumlaştırılmış Standart EN 300 328’dir. Standartına bağlı modül onayı için test ve ölçümlendirilmesinin yapılması gerekmektedir. Örnek olarak, EN 300 328 V2.1.1 standartını OJ’den çekilme tarihi (uygunluk varsayımının sonu) 06/08/2021 tarihi olarak belirtilmiştir. Belirtilen tarihden itibaren yeni versiyon ile modülün uygunluk değerlendirilmesi yapılacaktır. Standart EN 300 328 V2.2.2 olarak güncellenmiştir.
Uygunluk varsayımının durdurulması, yalnızca henüz piyasaya sürülmemiş münferit kalemler için geçerlidir. Başka bir deyişle, halihazırda piyasaya sürülen radyo ekipmanlarını, ne uyumluluk varsayımını, ne de DoC‘sinin geçerliliğini etkilemez.
En son geçerli OJEU listesinden alınan bir standardın mevcut referansı, bu uyumlaştırılmış standardın uygunluk varsayımının sona erme tarihine ulaşılana kadar uyumlaştırılmış bir standart olarak uygulanabilir.
Genel olarak RED’e bağlı standartlar ETSI ve CENELEC tarafından hazırlanmaktadır. Bu standartlara ülkemizde yoğun olarak talep edilen bazı standartları belirtebiliriz:
- EN 55035
- EN 301 489-1
- EN 301 489-3
- EN 301 489-17
- EN 301 489-19
- EN 301 489-52
- EN 301 511
- EN 301 328
- EN 302 208
Genel uyumlaştırılmış standartlar ve ürüne özgü uyumlaştırılmış standart
Ürünlerinin uygunluk değerlendirmesi için uyumlaştırılmış bir standart uygulama niyetinde olan bir üretici, uygunluk varsayımından yararlanmak için, ürüne özel uyumlaştırılmış standardı ve yalnızca bu mevcut değilse, jenerik olanı öncelikli olarak uygulamalıdır. Ürüne özgü uyumlaştırılmış standart RED’nın temel gereksinimleri ile sağlanmaktadır. Bu özgü kavramı ürünün üzerinde bulundurduğu modül bazında değerlendirilmektedir.
Uyumlaştırılmış Standart belirleme
Uyumlaştırılmış standartların uygulanması isteğiniz takdirde sizlere yardımcı olmak için hazırız. Burda öncelik olarak standartları belirleme ürünün özellikleri ön plana çıkmaktadır. Yukarıda belirtilen Radyo Ekipmanı Direktifine bağlı uyumlaştırılmış standartlar hakkında daha fazla bilgi almak veya üretiminde bulunduğunuz ürünün standartlara bağlı test edilmesini ve belgelendirilmesini istiyor iseniz bizim ile iletişime geçebilirsiniz.